De skarpeste knive skærpes

- talentudvikling på MTM
Nyhed

Campus Bornholm sætter fokus på talenterne i køkkenet med en særlig talentlinje på Mad til Mennesker. Tre elever med særlig flair for kokkefaget er blevet udvalgt som talentelever efter en screening. Her blev de vurderet på potentiale og motivation. Underviserne bruger en række målepinde til screeningen sammenholdt med deres egne vurderinger og selvfølgelig elevernes lyst til at deltage i forløbet. Undervisningen tager udgangspunkt bekendtgørelsen for Gastronom 1 med undervisning indenfor Nordisk Køkken, Regionale madvarer og Konkurrenceudvikling - men bliver mere specifik og uddybende for talenteleverne.


”Det kræver, at man vil gøre en ekstra indsats - også uden for skoletiden. Men de er også meget stolte over at være udvalgt til talentforløbet og er klar til at ofre alt”, fortæller uddannelsesleder Kirsten Munch. Hun har allieret sig med restauratør Casper Rønne Hansen fra Restaurant ’Hos Casper’, som giver eleverne ekstraundervisning 3 timer om ugen på restauranten i lufthavnen, mens de er på skoleforløb. Hun har også kontaktet de tre kokkeelevernes læreplads med en opfordring om at støtte og bakke op om eleverne i deres talentudvikling, så de fortsætter ad sporet til næste hovedforløb på skolen.


Tobias Statager er en af de spottede talenter. Han har valgt at deltage i talentprogrammet, fordi det giver ham mulighed for at kunne gå mere i dybden og arbejde mere kreativt end man ellers har mulighed for i den almindelige undervisning. ”Jeg vil gerne være med på konkurrencer, hvor man kan mærke, at det giver noget at være på talentlinjen”, fortæller Tobias, imens han tempererer chokoladen. Thomas B. Michaelsen er enig. Han ser forløbet som en mulighed for at deltage i konkurrencer og være mere forberedt end de andre. Ian Tomogsok sætter pris på den ekstra undervisning: ”Det er fedt at få mere tid i køkkenet og mere praktisk erfaring. Man lærer mere ved at have fingrene nede i det. I eftermiddag skal vi fx ud hos Casper og partere et lam”.


De tre talentelever, Ian, Tomas og Tobias lægger gerne 3 timer ekstra om eftermiddagen i køkkenet, hvor de lov til at udfolde de kreative evner sammen med faglærer Kim-Ole. Her har de stået hele ugen efter den almindelige undervisning og lært, hvordan man blæser karamelbobler, farvelægger chokoladeflager, trækker bolchemasse, laver ’broken gel’ ud fra molekylærgastronomiske principper – det er en slags kunstig dessertkaviar. De andre elever får også glæde af resultatet, da der nu er produceret masser af dessertpynt, som de kan bruge til Thorkil Boisens is-kursus.
Kim-Ole Poss, som giver talent-eleverne ekstra undervisning, oplever også, at forløbet er med til at trække niveauet op over hele linjen: ”Man kan se hvordan de vokser!”.

På billederne ovenfor ses de tre elevers kreativitet inden for dessertens kunst.

 

 


 

25. Februar 2014
Kirsten Munch
Leder
Afdeling:
Service
Telefon:
60121805