Covid-19

Alle elever, kursister, medarbejdere og gæster på skolen kunne fremvise gyldigt coronapas og bære mundbind i fællesområder. > Læs vores retningslinjer
 • Grundforløb 1

  20 ugers 'grundtræning' med praktiske projekter, der giver dig grundlæggende viden og de basale færdigheder.

Du starter du på grundforløb 1 (20 uger), hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse. Her vælger du en såkaldt fagretning.

En fagretning er ikke målrettet én bestemt uddannelse, men fungerer som grundtræning, der gennem forskellige praktiske projekter giver dig grundlæggende viden og basale færdigheder, inden du begynder på din specifikke uddannelse på grundforløb 2.

Du kan skifte fagretning efter de første to introduktionsuger på grundforløb 1. 

1. KONTOR, HANDEL OG FORRETNINGSSERVICE

Fagretningen retter sig bla. mod uddannelserne som f.eks. detailassistent, kontorassistent og handelsassistent.

Vi arbejder med forskellige projekter:

 • Vi planlægger en fest for eleverne på skolens erhvervsuddannelser. Vi gennemgår arbejdsplanlægning, markedsføring, salg og eventplanlægning.

 • I projektet 'kontor' lærer du om at arbejde på et kontor og om nogle af de mange arbejdsopgaver her. Vi har også fokus på miljø i forbindelse med papirspild, ressourceanvendelse og energianvendelse. Du lærer også om arbejdsmiljø, ergonomi og bevægelse.

 • Vi laver en pop-up sandwichbar, hvor overskuddet går til velgørenhed lokalt på Bornholm. Det er dig og klassen, der er med til at vælge, hvem pengene skal gå til. 

 • Du får en generel forretningsforståelse lige fra idé til koncept, branding samt udvikling, iværksætteri og markedsføring.

 • Herudover får du også et indblik i økonomi, indkøb samt generel drift.

På grundforløb 1 har du desuden undervisning i forskellige fag, bl.a. dansk, som afsluttes med en prøve.

2. BYGGERI, TEKNIK OG BÆREDYGTIGHED

- retter sig mod bl.a. uddannelserne til: murer, anlægsstruktør, tømrer, gulvlægger, tækkemand, VVS, elektriker, data og kommunikation.

Vi arbejder med forskellige projekter, hvor du:

 • arbejder med at forberede og planlægge byggeprocesser, herunder brug af sketch-up og praktiske metoder til måleteknik, rollefordeling i arbejdssjak, dag- og timeplaner, murerfagets arbejde med at opmåle og etablere fundament, forskellige murerarbejdsteknikker og -materialer.
 • arbejder med at udføre el-installationer, føre trådløst netværk og etablere afløb eller vandtilførsel. Du lærer om arbejdsformer og arbejdsgange inden for fagene el, IT og VVS.
 • får indblik i, hvordan energiforbrug kan reduceres ved at benytte de rigtige el- og VVS-installationer.
 • arbejder med trådløse netværk, computerstyring og IT-installationer.
 • udfører en vandinstallation, hvor vi arbejder med konstruktion og samling af vandførende rør, og/eller afløbsfaciliteter og forberedelse af kloakering.

På grundforløb 1 har du desuden undervisning i forskellige fag, bl.a. dansk på E-niveau, som afsluttes med en prøve.

3. MAD MED OPLEVELSER

- retter sig bla. mod uddannelserne til ernæringsassistent og gastronom (kok).

På fagretningen arbejder du bredt med flere forskellige projekter:

 • Sund mad til mange: Her er fokus på produktion af sunde måltider til forskellige målgrupper: institutioner, kantiner, restauranter, bagerier osv. Vi besøger bornholmske virksomheder og arbejder med økologi og bæredygtighed i teori og praksis.
 • Madkultur Bornholm: Hvad er unikke oplevelser og god service for vores gæster og kunder? Her arbejder du med udvikling af nye produkter, regional madkultur, bornholmske specialiteter og service på tværs af fødevarebrancherne.
 • Giv gæsten og kunden en god oplevelse: Vi sætter fokus på service, det gode værtskab og gæstens samlede oplevelse i en butik, restaurant eller reception.
 • Julecaféen: Her udvikler du måltidsløsninger til den travle forbruger fra eksempelvis en bagerbutik eller kantine. Vi laver marmelader, geléer, chutney og småkager og holder åbent hus med fælles afslutning og salg lige inden jul.

4. METALRÆS

- retter sig bla. mod uddannelserne til smed, industritekniker, personvognsmekaniker og lastvognsmekaniker. 

 • Du lærer at foretage hurtige og korrekte hjulskift, der overholder alle sikkerhedsforskrifter.
 • Du lærer at benytte det rigtige værktøj, og hvordan du udarbejder en vejledning.
 • Sammen med smedene skal du konstruere og bygge en trailer helt fra bunden - med pladebuk og svejsninger. Derefter trækker vi ledninger og monterer lys, inden traileren skal stå sin prøve under kørsel bag en af vores gokarts.    

På grundforløb 1 har du desuden undervisning i forskellige fag, bl.a. dansk på E-niveau, som afsluttes med en prøve.

5. KOMBI-X (EUX)

- dette er fagretningen for dig, som vil tage en EUX inden for håndværk i byggebranchen, autobranchen eller industrien.

Du kommer i vores Kombi-X-klasse med alle andre elever, som ønsker at tage en teknisk EUX. Læs mere om fagretningen her.  - uanset om eleverne efter grundforløb 1 ønsker at blive f.eks. tømrere, smede, elektrikere, IT-supporter eller mekanikere. Det betyder, at du har en fast gruppe af kammerater, som du kan tage dine grundfag sammen med. Den del af undervisningen vil være sammenlignelig med den undervisning, som elever på gymnasiet får.

 • I den praktiske del af grundforløb 1 introduceres du via erhvervsfag 1-2-3 til det håndværksmæssige og arbejdspladskultur.
 • Via 4-5 projekter lærer du håndværksfagene at kende. Her I arbejder i grupper. Indledningsvis vil projekterne være af generel karakter, hvor alle elever i Kombi-X arbejder med samme projekt.
 • Senere dannes grupper alt efter hvilken uddannelse, som I hver især vil vælge på grundforløb 2. Projekterne tones derefter de målrettes mod jeres kommende uddannelse. Fx vil elever, som søger uddannelser inden for byggebranchen (tømrere, elektrikere, murere, VVS’ere etc.) arbejder med bygningsopførelser og –konstruktioner, mens elever, som søger uddannelser inden for industrien og autobranchen (smede, mekanikere, elektrikere etc.) arbejder med metalkonstruktioner, motorer, robotter etc.

På Kombi-X har du fag på C-niveau fælles for alle de tekniske uddannelser: dansk, engelsk og samfundsfag.