Fællestime med Mette Moestrup

Nyhed

Fredag den 14. marts 2014 var der fællestime med lyrikeren Mette Moestrup for de ca. 250 3g’ere i festsalen på STX i Søborgstræde. Fællestimen var muliggjort via et tilskud fra Statens Kunstfond på 5.000 kr.

Mette Moestrup er en af de mest markante stemmer i dansk litteratur i øjeblikket. Hun er mest kendt for de anmelderroste digtsamlinger ”Kingsize” (2006) og ”Dø, løgn, dø” (2012); men hun har også udgivet en ’romankollage’ (”Jævnet med jorden”, 2009) og nogle børnebøger, ligesom hun har arbejdet med brevkunst og netkunst.

I fællestimen præsenterede Mette Moestrup sit forfatterskab og gav prøver på sine værker. Sofie Jensen og Linnea Nybirk fra 3 k, hørte med fra salen, da lyrikeren læste op, og pigerne var enige i, at det var et fængende oplæg med en god portion selvironi: ”Det var fedt, at hun var så frisk. Hun var på ingen måde tør”, fortæller Linnea. ”Hun meldte klart ud, at hun var feminist og socialist. Det er der ikke så mange der tør sige i dag, for så peger man fingre. Det var tiltrængt!”, forklarer Sofie.

Spørgelysten var også stor, da Mette Moestrup opfordrede eleverne til ’at byde ind’ i den sidste del af fællestimen, og det var ifølge underviser Leif Hansen tydeligt, at hun havde sat gang i noget – inspireret og provokeret – mange af de unge mennesker.  ”Det var befriende at opleve en forfatter, der virkelig har sans for formidling. Der var tydelige elementer af show og performance i hendes optræden. Hun fortalte meget levende og let forståeligt om sin ’vej til lyrikken’ og læste op på sin meget karakteristiske måde”, fortæller underviseren, som var med til at stable arrangementet på benene.

Om Mette Moestrup

I en årrække var Mette Moestrup fast lærer på Forfatterskolen i København, ligesom hun har været vejleder på den svenske forfatterskole i Göteborg og gæstelærer på Skrivekunstakademiet i Bergen.  Moestrup har oversat udenlandsk lyrik til dansk – bl.a. digte af den (nu afdøde) iranske lyriker Forugh Farrokhzad (”Kun stemmen bliver tilbage”, 2013). Mette Moestrup fortalte, at Farrokhzad har næsten rockstjernestatus i hjemlandet – mildt sagt usædvanligt for en lyriker. I øjeblikket er Moestrup, sammen med digterkollegaen Olga Ravn, ved at oversætte Sylvia Plaths ”The Bell Jar” til dansk.  

Senere på året (2014) udkommer en kæmpe værk – en ’fællesbog – som Mette Moestrup har skrevet sammen med forfatteren Naja Marie Aidt og dramatikeren Line Knutzon. Så Mette Moestrup er en produktiv dame, der udfolder sig i mange genrer og på mange platforme.  

Hør eksempler på Mette Moestrups digtoplæsning på YouTube her.

Næste lyriske indspark bliver med den unge digter, Yahya Hassan for elever på tværs af Campus d. 1. april.

19. Marts 2014