Forfattermøde med Yahya Hassan

Nyhed
Top: Sune Bengtsen Holm Hansen, Maria Viborg Kofod og Tora Barsø Bjerre interviewer Yahya Hassan.


I denne uge havde vi fornøjelsen af at opleve den unge digter, Yahya Hassan, som kom til øen og fortalte om sin digtsamling, som er solgt i over 100.000 eksemplarer.

I den danske bogverden var der i 2013 en begivenhed der fuldstændigt overstrålede alle andre: Lyrik blev hot igen, og hottest var en 18-årig debutant med en rå baggrund: Yahya Hassan. En ung fyr med hestehale og hættetrøje der råbte sine digte ud med store bogstaver, så ingen kunne undgå at høre efter og læse med. I kølvandet på udgivelsen er fulgt både mordtrusler og heftige debatter om såvel forfatterens ansvar for, hvordan hans bagland bliver portrætteret i bogen, som for hvordan hans digtsamling bliver brugt af alle andre til at fremme lige præcis deres sag. Alt imens Hassan modtog BogForums Debutantpris, Weekendavisens og Politikens litteraturpriser og blev solgt til udgivelse i stadig flere lande. Tilbage står digtene, skarpe, vilde, uafrystelige, og har fanget tidsånden og især de unges opmærksomhed.

Det var baggrunden for, at Sidsel Christensen, som underviser i dansk på HF og STX, fik idéen til at invitere Yahya Hassan til Bornholm og give elever, kolleger og øvrige bornholmere en litterær oplevelse. Her blev han mandag aften blev han interviewet af forfatterkollegaen Dennis Gade Kofod, der selv har gået på Forfatterskolen, hvor Yahya Hassan er elev nu. De diskuterede bl.a. litteraturens stemme i samfundsdebatten og dens evne til at give indsigt i andre verdener. Dagen efter var det elevernes tur til at møde digteren i Musikhuzet til et stort tværgående arrangement som talte elever fra både AVU, HG Merkantil, HF, HHX, HTX og STX.

Sidsel Christensen introducerer

De to arrangementer var vidt forskellige; ligeså humoristisk og imødekommende digteren var den ene dag, ligeså lukket og mut var han den næste dag. Følelserne var blandet: Hvorfor svarede han næsten kun ja og nej? Hvorfor krummede vi tæer, når der opstod pinlig tavshed i rummet? Ville vi bare se giraffen, stillede vi dumme spørgsmål, og hvad forventede vi egentlig?

Dagene efter, runger Yahya Hassans navn stadig på gangene overalt på Campus, og vi blev konfronteret med vores egne fordomme og forventninger. Hans navn vil klinge længe i klasseværelset, når der undervises i dannelsesbegrebet, litteratur, psykoanalyse, personkarakteristik, samfundsfag og sikkert meget mere. 

 

Michael Lambæk, underviser og med-interviewer

04. April 2014