Hjælp til at bevare fokus og holde koncentrationen, når du studerer?

Nannas blog

Du kender det sikkert. Nu har du endelig fået slæbt dig selv hjem efter fire eller måske fem blokke i skolen og i stedet for at kunne slappe af og nyde, at du har fri, bliver du nødt til at forholde dig til, at du har en bunke diverse lektier for til i morgen. Efter at have taget tilløb til at sætte dig ned og åbne bøgerne må du sande, at du på ingen måde kan koncentrere dig om stoffet, og derfor vælger du enten at lade være med at lave lektier, eller også må du bruge ekstra tid på at få det lavet i sammenligning med den tid du ellers ville have brugt.

Uanset hvad du vælger, så er situationen altså ikke optimal, og det er din forberedelse til timerne næste dag heller ikke. Dog er der ingen grund til at kaste håndklædet i ringen, der findes forskellige strategier og tips, der gerne skulle kunne hjælpe netop dig med at holde koncentrationen og få lavet dine lektier, uden at du skal bruge hele aftenen på det.

Kend dig selv

Det er vigtigt, at du bliver bevidst om, hvornår du arbejder bedst. Er det kort tid efter, du er kommet hjem fra skole, eller er det snarere efter aftensmaden? Selvom det kan være fristende at udskyde lektielæsningen til senere, så bliver du nødt til at have lidt selverkendelse og gøre op med dig selv, hvornår du tror, at DU får lavet mest muligt på kortest tid.  Beslut dig derfor, når du kommer hjem fra skole, for et fast tidspunkt, hvor du vil gå i gang med dine lektier. Hvis du arbejder bedst om eftermiddagen og derfor helst vil lave lektier så hurtigst som mulig efter du er kommet hjem, så afsæt en halv- til en hel times pause, før du går i gang – det er næsten umuligt at arbejde og bevare koncentrationen, hvis man ikke har givet kroppen og ikke mindst hjernen mulighed for at koble af.

Lav en plan

Find ud af hvilke lektier du har for og skriv dem ned på et stykke papir i prioriteret rækkefølge. Her er det smart at prioritere lektierne således:

 1. Skriftlig aflevering til i morgen
 2. Lektierne til første blok
 3. Lektierne til anden blok
 4. Lektierne til tredje blok
 5. Lektierne til fjerde blok
 6. Lektier, som du også gerne ville nå at lave, men som ikke er til i morgen.

Prioriteringen gør, at du bliver bevidst om, hvad der er vigtigt at få lavet først. Det kan jo være, at du ikke kan nå at lave alle dine lektier, og så er det vigtigt, at du har fået lavet den skriftlige aflevering, så du undgår skriftligt fravær, og at lektierne til 1. blok også er lavet. På denne måde, har du mulighed for at skimme siderne/lektierne til de andre blokke i pauserne op til timen, så du ikke er helt på bar bund i de pågældende timer.

Skab et optimalt studiemiljø

Uanset dine gode intentioner, kan det være svært at bevare koncentrationen, hvis du studerer i en dårlig stilling, i rodede omgivelser, hvor du ikke kan koncentrere dig eller i rum, hvor du ofte bliver forstyrret fx køkkenet eller stuen derhjemme. Start derfor med at rydde bordet, hvor du arbejder, for alt, der ikke skal bruges til lektielæsningen og fjern eller sluk de ting på dit værelse, som distraherer dig – jeg skal for eksempel altid slukke for fjernsynet, fordi jeg ellers mister fokus, når fjernsynet viser noget, der fanger min interesse mere end min biologibog. Sørg for at du sidder godt og kan slappe af, hvis du spænder, er det svært for dig at koncentrere dig.

Forbered dig

Når studiemiljøet er skabt, så sørg for at have noget at drikke og en snack ved hånden. Det er umuligt at studere på tom mave, og en snack forhindrer, at du går sukkerkold midt i den russiske revolution. Sørg for at have papir og skriveredskaber ved hånden. Derudover skal du hente de bøger og materialer du skal bruge, hav dem liggende i den rækkefølge de skal bruges – så kan du hurtigt finde det, du skal bruge.

 

Sluk mobilen!

Inden du sætter dig ned for at begynde at lave lektier, er det vigtigt, at du fjerner de sidste forstyrrelser– mobilen skal slukkes, du skal logge af Facebook, Twitter og andre sociale netværker. Hvis det er umuligt for dig at holde dig fra fx Facebook, imens du laver lektier, så kan du downloade programmet ”Cold Turkey”, som blokerer dine forbudte fristelser i det tidsrum, som du angiver. Lektielæsningen kan komme til at tage alt for lang tid, hvis du hele tiden skal tjekke mobilen, svare på beskeder eller holde øje med din startside, derfor vil du spare enorme mængder tid, hvis du kan holde fingrene fra de teknologiske vidundere, imens du studerer.

 

Hold pauser

Efter hver afsluttet opgave, skal du belønne dig selv med 3-5 minutters pause, hvor du kan åbne et vindue, strække benene eller hente noget at drikke. Hvis du er helt ør i hovedet så gå en tur eller en hold en halv times pause, hvor du ser lidt tv og kobler af – den tid, du bruger ekstra, er ingenting at regne med den tid, du ellers ville bruge på at stirre på dit papir, læse den samme sætning igen og igen, og det stressniveau du dermed udsætter din krop for.

 

Beløn dig selv

Motivation er i sidste ende den mest effektive måde at bevare koncentrationen på. Gør derfor et nummer ud af at motivere dig selv før, under og efter læsningen. Før du går i gang, kan du fx love dig selv en belønning, hvis du får lavet alle dine opgaver - fx at du kan se et afsnit af yndlingsserien eller lignende. Imens du læser, kan det være, at du fuldstændig mister motivationen, og så kan du lige huske dig selv på din belønning og minde dig selv på, at din forberedelse er afgørende for din deltagelse i timen – og altså i sidste ende, hvordan du klarer dig til eksamen OG ikke mindst din mundtlige karakter i faget. Når du er færdig med dine lektier, så sørg for at klappe dig selv på skulderen og give dig selv den belønning, du lovede.     

 

Generelle tips til at bevare koncentrationen:

 • Vær fysisk aktiv i dit daglige liv.
 • Varier læsningen og notatteknikken - Hvis du skal læse en novelle i dansk, kan du jo gøre det lidt hyggeligt med en kop te/kaffe/varm kakao i sengen og sidde med et tæppe, når du læser og noterer i teksten, mens du sidder ret op ved skrivebordet og laver matematik. Brug forskellige notatteknikker (se mine indlæg om mindmapping og SQRW).
 • Vær opmærksom på, om der er opgaver, der skal udføres, før du går i gang med lektielæsningen fx vasketøj eller oprydning.
 • Læs med konkrete spørgsmål til teksten – se mit indlæg om ”SQRW
 • Læs med ”hvad kan jeg bruge det her til” i baghovedet, det vil motivere dig til at fortsætte læsningen.
 • Læs på bestemte tidspunkter, det giver din læsning struktur.
 • Lav dine egne ritualer for din læseproces – fx at gøre tingene i en bestemt rækkefølge
 • Prøv at udvikle en interesse for det, du arbejder med. Der findes ingen bedre motivation end lysten til at lære nyt.
25. Oktober 2012