Kunsten at læse en bog på 5 minutter

SRP-perioden nærmer sig, og med den følger en mængde bøger og tekster, der skal læses. Måske sidder du allerede nu med en bunke bøger på værelset, du ikke rigtig kan overskue at begynde på. Det er begrænset med tid, du har til at læse i SRP-perioden, og det er derfor optimalt, hvis du er begyndt, mens du stadig modtager vejledning. Desværre er det fælles for de fleste fagbøger, at de vejer flere kilo og er på over 400 sider. Det kan være svært at overskue hvilke af disse 400 sider, der indeholder de guldkorn, du skal bruge til din opgave – uden at du behøver at læse hele bogen.

Fortvivl dog ikke, fordelen ved især fagbøger er, at man kan springe store dele af informationen over, når det skal bruges til én specifik opgave. Jeg vil nu forsøge at give dig nogle tips, så du kan have dannet dig et overblik over din bog OG fundet de sider, du skal bruge på omkring 5 minutter.

Trin for trin:

  • Skim bagsideteksten – vurder hvilke aspekter af emnet bogen behandler og med hvilke synspunkter.

  • Kig indholdsfortegnelsen igennem – overvej hvilke afsnit du behøver at læse.

  • Læs lidt af teksten på en tilfældig side for at vurdere om niveauet passer til dig – er det for svært sprog, må du kigge efter en anden bog.

  • Hvad er udgivelsesåret? Hvis det er en ældre bog, er der måske udgivet en nyere udgave.

  • Research lidt på forfatteren – det kan hjælpe dig til at vurdere, hvor væsentlig bogen er for dig.

  • Læs første og sidste afsnit (indledning og konklusion) – på den måde får du det vigtigste af bogen med, og du danner dig et overblik over bogen, som du skal bruge, når du begynder på et konkret afsnit.

  • Gør dig klart, hvad du regner med at kunne bruge bogen til – er det baggrundsstof, stof til ét bestemt afsnit eller leder du efter svar på et enkelt spørgsmål?

  • Læs fokuseret! De fleste begår den fejl at starte på side 1 og så læse hele bogen, når de arbejder med en fagbog – gør dig derfor bevidst om, hvilke spørgsmål du har til teksten, og med hvilket formål du læser den, og spring alt andet over.

  • Noter undervejs, brug post-it eller margin noter (hvis du bruger din egen bog eller en kopi), så har du de væsentlige pointer samlet et sted, når du er færdig med at læse – men husk at notere sidetal.

13. November 2012