Livet efter gymnasietiden

- gode råd fra en dimmitend

Af Sofie Vesløv, elevjournalist og dimmitend fra HHX

Du nærmer dig måske det tidspunkt, hvor du tænker på at flytte hjemmefra. Det kan være i forbindelse med, at du nu er ved at være færdig med en uddannelse. Min erfaring er i hvert fald, at når man har været igennem tre fede år i gymnasiet, så begynder man og overveje hvad man så skal. Typisk er man færdig i gymnasiet, når man runder de 20, alt efter hvornår man er startet, og man skal sige, at det er alderen, hvor det er helt normalt at flytte fra sine forældre og have helt frie tøjler. For hvem drømmer ikke om, at få foden under eget bord, selv bestemme det hele og være fri?

Fra Bornholm til "det virkelige liv". Et skridt er at flytte hjemmefra, et andet er at flytte til staden. Bornholm er det skønneste sted i Danmark, men København er som om, man kommer til en helt anden verden. Jeg har oplevet, at man pludseligt får øjnene op for det virkelige liv - og i mit tilfælde det virkelige liv i forbindelse med arbejdsmarkedet.
Jeg håber, I vil bruge 10 minutter af jeres tid på at læse, om hvordan jeg har grebet de forskellige situationer an med hensyn til ”Livet efter gymnasietiden”.

Følg min vej

Jeg er en nittenårig pige, der i 2010 startede på en gymnasial uddannelse på Bornholm, nemlig HHX. Valget faldt på HHX, da jeg havde en bror på HTX og min far som uddannelseschef på skolen. Det er helt normalt at søge ”tryghed” den vej, altså at vælge lidt efter hvordan dine forældre, søskende, andet familie og evt. venner har valgt af uddannelse. I starten af 3g begynder man, at tænke på, hvad der skal ske når man nu er færdig. INGEN PANIK - Det er helt normalt ikke at vide hvad du vil, også selvom du nu skal tvinge hjernen til at overveje alle muligheder der er for dig. Et godt råd: Tag en god snak med din studievejleder og hiv fat i nogle venner og familie og hør, hvad de har at gode bud på hvad der kunne være noget for dig. Nogle mennesker er så heldige at vide præcis hvad de vil, andre ved nogenlunde hvilke områder der interesserer dem, og så er der dem der står tilbage og ligner et stort spørgsmålstegn (som jeg). Tag et skridt af gangen, med tiden skal du nok finde ud af hvad du vil. I starten af året 2013, begyndte jeg, efter meget useriøse overvejelser om hvad jeg ville, at sætte mig ned foran computeren og søge hvilke muligheder, man har med en HHX i bagagen.

En ting var jeg fast besluttet på: Jeg VILLE til København med det samme. Med CBS i tankerne, sabat år, rejse og job flyvende rundt i tankerne faldt valget på KONTORELEV. For at søge til kontorelev i virksomheder, kræves der ofte, at du har en HHX nemlig. HVIS du nu går og ærgrer dig over, at du ikke har mulighed for at søge ind som kontorelev, kan du hvis du har en STX, tage en HGS som supliment til din STX. Dette forløb tager 12 uger og efterfølgende er der praktiktid på 2 år i en virksomhed. Virksomheder søger løbende elever, både store til små virksomheder. Dog er der rigtig mange der søger, og det er derfor ret klogt, at søge mere end et sted. Jeg søgte 2 steder, Novo nordisk og Dansk Industri. Der gik ca. 2 uger før jeg fik besked fra Dansk Industri, om at jeg var ”gået videre” til en samtale med dem.  Meget glad var jeg, da jeg nu var et skridt tættere på jobbet. Inden længe havde jeg været til to samtaler i Dansk Industri, og fik så efterfølgende jobbet. I mellemtiden fik jeg afslag fra Novo, men det betød ingenting for mig på daværende tidspunkt. Nu stod jeg med job pr. 1. september 2013, og det var den dejligste følelse, at vide man skulle foretage sig efter sommerferien. Løsningen på det problem førte så til et nyopstået problem. Hvor skulle jeg bo?

Finde bolig/Lejlighedssøgning

Det er et helvede at finde en lejlighed i indre København, så er det sagt. Især lejeboliger, som er det mest almindelige at søge når man er på løn/SU. Andre steder på Sjælland er stadig svært, men der er dog bedre chance for at få noget ordentligt til en fornuftig husleje. Det er også vigtigt at huske på, at der findes andre steder at bo, end i København. Der er mange der flytter til andre storbyer som Århus, Ålborg osv. Hvis du trænger til at komme længere væk fra Bornholm, end bare København kunne det måske være noget for dig. Det gode ved København er, at hvis du som jeg, stadig har alt familie på Bornholm, er det en del lettere at bo næsten lige på den anden side af havet. En god ting ved at bo i indre København, siger lidt sig selv, at spare transporttiden samt omkostninger. Det er så meget nemmere at hoppe op på cyklen, når man skal til studiet eller arbejdet og selvom der er 5 km til og fra arbejde/studie føles det som ingenting.

Jeg vil ikke sige, at I skal holde jer væk fra boligsider som lejebolig.dk og boligbasen. Nogen har held med det og andre (som undertegnede her) har ikke. Man betaler i dyre domme for… ingenting. Derimod er det super vigtigt at have gode kontakter. Det kan være rigtig svært når man er ”stuck” på øen MEN: Sig til alle du kender, at de skal holde øjne og øre åbne. Familie, venner, på arbejdet, naboer osv. Det er vigtigt du holder alle muligheder åbne, da det ikke kan betale sig at have specifikke krav til, hvordan lejligheden skal se ud. Det lykkedes mig igennem mit daværende arbejde, at finde en lejlighed til deling med en anden.

Hvad med økonomien?

Så snart du har fået dig et job eller studie (evt. begge dele), er du sikret en fast indkomst enten bestående af SU eller løn. Jeg får som kontorelev løn - ikke SU - selvom den toårige kontorelevuddannelse indeholder skoleforløb. Det er rigtig godt, at hvis du havde tænkt dig at studere evt. får et job ved siden af, da SU’en ikke altid rækker (afhængig af ens forbrug). Du kan få et almindeligt job i f.eks. en butik, supermarked mm. Eller du kan endnu bedre, få et studierelevant job. I mange virksomheder er der ansatte, som de kalder studentermedhjælper, som er unge studerende (CBS, CSS, KU osv.), som har brug for ekstra penge, men samtidig får en masse god erfaring med på vejen fra virksomheden. Når man flytter, bliver man meget hurtigt klar over, at der følger en helt masse omkostninger med, som man lige skal huske på. Ting som man aldrig før har tænkt på, mens man boede hjemme hos mor og far. Mad (man får helt vildt nemt brugt en masse penge på cafébesøg og byture i København), telefonregninger, licens, bredbånd, transportomkostninger, evt. fitness osv. osv. Et godt råd: Så snart du har fået din første løn/SU – Lav en opsparingskonto, du får brug for den. Hvis du sidder i 1-2-3g nu, så begynd at lav en allerede nu. Når du så er flyttet, lav et budget så du kan holde styr på alle de udgifter du får. Det er aldrig sjovt at have minus på dankortet. Mht. til mad - Man kan hurtigt komme til at leve på rugbrød og mælk, og afhængig af hvor travlt man har, kan det også ende i takeaway. Søg på nogle hjemmesider (evt. www.su-mad.dk), som laver mange gode forslag til hvordan man kan få noget godt men billig mad!

Min hverdag nu
På nuværende tidspunkt har jeg været i Dansk Industri i to uger. De første dage var skræmmende. Alt var nyt. Byen jeg boede i, bygningen jeg skulle være i(Industriens hus), alle de nye mennesker jeg skulle lære at kende. Dansk Industri har super mange forskellige afdelinger, så det er mange forskellige ansigter jeg møder hver dag. De andre elever er søde, min elevvært er sød, min nuværende afdeling er sød og set bort fra, at Dansk Industri er en kæmpe stor virksomhed og det hele skal være formelt og professionelt udadtil - så er det slet ikke så formelt internt. Det er helt normale mennesker og selv når man møder en travl direktør i elevatoren, får man et stort smil og en kæk kommentar. Og ja, i starten er alt super skræmmende. Man føler sig lidt som Palle alene i verden den første uges tid, men du møder hurtigt nye mennesker, som nok skal hjælpe dig med at falde til. Måske har du allerede nogle venner/familie der hvor du vil flytte hen? Ang. studiet/arbejdet - vær ikke nervøs for at du ikke kan finde ud af noget. Du er der for at lære, og man kan meget logisk ikke vide noget man ikke har lært om. Bare spring ud i det!

 

19. September 2013