Maskinmester: Bornholmske studerende i virksomhedspraktik

Nyhed

Det første hold maskinmesterstuderende på Bornholm er nu i gang med deres værkstedspraktik på en virksomhed. Nogle er blevet på Bornholm, mens andre er søgt tilbage til Sjælland.

Af Joel Goodstein – Foto Berit Hvassum

I august 2016 begyndte første hold maskinmesterstuderende nogensinde på Bornholm. De første ni måneder - indtil april - var de i værkstedskole på Campus Bornholm i Rønne. Siden maj i år har de 11 studerende været i værkstedspraktik i en virksomhed. Nogle studerende er i praktik på en bornholmsk virksomhed, mens andre har forladt Bornholm igen og fundet praktikpladser tættere på deres oprindelige bopæl.

En af de sjællandske tilrejsende til uddannelsen på Bornholm er Albert Holm Seerup, som kommer fra Dragør. Han har valgt at blive på Bornholm og tage sin værkstedpraktik på Bornholms Hospital i Rønne.

»Jeg havde ikke nogen bolig derhjemme, så det var en del af min beslutning om at blive, da jeg kan blive boende i min studiebolig i Rønne, mens jeg er i værkstedspraktik. Derudover blev vi garanteret en praktikplads på Bornholm, allerede da vi startede uddannelsen, og derfor har processen med at komme i værkstedspraktik været ret overkommeligt. Alternativt skulle jeg tilbage til Sjælland og finde både bolig og praktikplads,« siger Albert Holm Seerup.

En flink ø

Inden de 11 studerende skulle i værkstedspraktik, har MSK fået tilsagn fra flere bornholmske virksomheder, så alle på holdet kunne have fået en lokal praktikplads. Cirka halvdelen af de studerende er nu i praktik på Bornholm, mens resten er taget hjem og har fundet praktikpladser.

»Livet på Bornholm passer mig fint. Det er en flink ø – uden stress og jag. Det er nemt at holde kontakt med sine venner derhjemme via Skype osv. Når man kommer fra Dragør, er der kun få timers transport, hvis man vil hjem en weekend,« siger Albert Holm Seerup.

Han har været meget glad for værkstedsskolen på Campus Bornholm.

»Alle lærerne har været meget engagerede og hjælpsomme. Udstyret har været godt. Man har haft lyst til at lære. Det har været et godt forløb, og vi har hjulpet hinanden. Der er ikke nogen, som har opgivet eller er røget bagud. Jeg tror, alle på holdet har været glade for værkstedskolen,« siger Albert Holm Seerup.

Bornholms Hospital

Nu er han i gang med sin værkstedspraktik på Bornholms Sygehus i Rønne.

»Det var en nem proces. Jeg skrev en ansøgning og blev kaldt til samtale. Derefter fik jeg tilbudt en praktikplads. Hospitalet er lige som en by. Der er mange forskellige værksteder, og jeg ser frem til at komme rundt og prøve så meget fagligt af som muligt. Foreløbig er det mindre opgaver, hvor jeg går sammen med andre håndværkere, men jeg håber, der efterhånden kommer mere selvstændige opgaver, hvor jeg får lov at arbejde på egen hånd med lidt større projekter,« siger Albert Holm Seerup.

Foreløbig har han haft opgaver med blandt andet filterskift i ventilationsanlæg, udskiftning af belysning og svejsereparation af rulleborde.

»Vi har faktisk lært rigtig meget på værkstedskolen, og jeg er klar til at prøve alle de ting af i praksis og forhåbentligt få nogle nye udfordringer oveni, så jeg lærer så meget som muligt fra det praktiske arbejde, inden vi skal i gang med den teoretiske del af uddannelsen,« siger Albert Holm Seerup.

Øens største virksomhed

En af de lokale, som er gået i gang med maskinmesteruddannelsen, er Anders Sundberg, der kommer fra Sandvig på det nordlige Bornholm. Han er startet i værkstedspraktik hos Jensen Danmark A/S i Rønne, som er øens største private virksomhed, der udvikler og fremstiller automatiseringsanlæg til industrielle vaskerier over hele verden

»Jeg har haft et par års sabbat efter gymnasiet, fordi jeg var i tvivl om, hvilken uddannelse jeg skulle fortsætte med, men da jeg fandt ud af, at maskinmesteruddannelsen startede på Bornholm, fangede det min interesse, og det har jeg ikke fortrudt,« siger Anders Sundberg.

Niveauet på uddannelsen har været godt, mener han, med dygtige og engagerede lærere, og han har fået interesse for el-lære, pneumatik og køleteknologi. Fællesskabet i gruppen af studerende, som kommer fra både Bornholm og andre steder i Danmark, har fungeret godt.

»Der har været god humor hele vejen igennem. Alle har virket glade for skoleforløbet. I betragtning af at vi har været første hold på maskinmesteruddannelsen, har der været styr på forløbet, så man har ikke haft fornemmelsen af at være prøvekanin,« siger Anders Sundberg.

Selvstændige praktikopgaver

I ni måneder skal Anders Sundberg være i værkstedspraktik hos Jensen Danmark A/S. Planen er, at han skal rundt i alle virksomhedens afdelinger og få afprøvet og opøvet flest mulig kompetencer fra uddannelsen.

»Det har været en nem proces at skaffe praktikpladsen. Jeg skrev en ansøgning til virksomheden og blev ringet op. Så fik jeg praktikpladsen. MSK har sørget for, at der var praktikpladser til os alle sammen, hvis man ønskede at blive på Bornholm,« siger Anders Sundberg.

Han startede sin praktik i PTA – produktionsteknisk afdeling – hvor han har tegnet med Inventor. Derefter har han arbejdet med en laserskærer i produktionen og derefter med kvalitetskontrol. I løbet af sin praktiktid skal han arbejde i virksomhedens forskellige afdelinger og på den måde prøve at være en del af alle processerne.

»Jeg søgte Jensen Danmark, fordi virksomheden har et godt ry, og fordi jeg havde hørt, at der arbejder flere maskinmestre. Det virker som et rigtigt fint sted at være i praktik. Man får lov at arbejde selvstændigt lige fra starten og på den måde prøve sig selv godt af i forhold til det, vi har lært på skolen,« siger Anders Sundberg.

Han er ikke i tvivl om, at han har fundet den rigtige uddannelse.

»Jeg har ikke fortrudt valget af maskinmesteruddannelsen, tværtimod, og jeg glæder mig også til, at vi skal til MSK og i gang med den teoretiske del af uddannelsen,« siger Anders Sundberg.

I februar 2018 begynder første hold af studerende fra Bornholm på MSK i Lyngby på den treårige teoretiske del af maskinmesteruddannelsen.

23. Juni 2017
John Anker
Uddannelsesleder
Afdeling:
Håndværkerafdelingen
Telefon:
30650282