Maskinmester - Nicky Siebeneicher

Karriere: Uddannet smed i 2010 med læretid hos Sydhavnens Motorværksted. Tidligere ansat ved Bdr. Anker Hasle Aps. og Svendborg Fjernvarme. Uddannet maskinmester og ansat ved BornholmerFærgen siden marts 2015.

Hvorfor valgte du maskinmesteruddannelsen?

Jeg vidste allerede, at jeg ville læse videre, inden jeg var færdiguddannet smed. Min farfar er maskinmester, og så fik jeg inspiration fra Sydhavnens Motorværksted, der har Færgen som største kunde.

Hvordan fik du job?

Jeg blev opfordret af Færgen til at kigge forbi. Det, der var tænkt som et almindeligt besøg, endte som et jobinterview med efterfølgende job som juniormester.  Her er jeg stadig under uddannelse, da jeg er ved at samle sejltid, så jeg kan få mit bevis som vagtgående maskinmester.

Hvad er din fremtidsdrøm?

Jeg vil arbejde i en virksomhed med spændende daglige udfordringer og plads til at folde sig ud med den tekniske forståelse. En del af maskinmesterens arbejde er netop at finde løsninger på tekniske udfordringer. Jeg overvejer at arbejde som energirådgiver i fremtiden, men har ikke lagt mig fast på noget endnu. På sigt kunne en chefstilling også være interessant – enten til søs eller på land. 

Hvad lægger man vægt på ved en maskinmester?

Der er mange forskellige typer maskinmestre – både dem, som arbejder meget specialiseret med det tekniske, og dem som arbejder mere administrativt. Nogle starter egen virksomhed. Her har du al erfaringen fra uddannelsen i forhold til at administrere dit eget firma. Det eneste, du mangler, er bare den gode idé.

Maskinmesteruddannelsen er meget bred, og der er masser af muligheder. Det er en meget teknisk uddannelse, hvor du lærer en masse teori, som du bruger i praksis. Det giver rigtig god mening, og undervisningen gennemføres med mange praktiske eksempler. Du kan ende ud med at få et kæmpe ansvar og sidde i en chefstilling, men du kan også arbejde som montør. Lederjobbet ligger dog i naturlig forlængelse af uddannelsen, da du får en meget bred viden, og bliver god til at skaffe information om det, du ikke ved.

Gode råd til unge, der overvejer uddannelsen?

Det kan være en fordel med en gymnasial baggrund, fordi du allerede der har stiftet bekendtskab med teori, men du skal lære at bruge dine hænder ude i værkstedsforløbet. Med den erhvervsfaglige baggrund har du allerede godt styr på det praktiske, men skal tage et teoretisk adgangskursus.

Det er en rigtig god idé at etablere en studiegruppe under uddannelsen. Det kan være hårdt at komme igennem, hvis man ikke har et godt kammeratskab at kunne støtte sig op ad. Og så handler det om at få det bedste ud af studietiden og nyde tiden som studerende. Så kommer det af sig selv.

Hvordan bruger du din uddannelse i dit job?

Når jeg får projekter - fx at udskifte en del på en motor - støtter jeg mig op ad teorien, og jeg sørger for at skaffe viden, hvis jeg mangler den. Jeg bruger også min uddannelse, når jeg skal hente tilbud, udarbejde processer og i det hele taget min erfaring i forhold til det administrative og i forhold til projektledelse. Her dækker opgaverne meget bredt - vi går ikke kun i maskinrummet.

Hvordan får man job?

Tag altid ud og snak med virksomhederne. Du kan sende nok så mange ansøgninger, men det er bedst at møde op personligt og sørge for at få snakket med de rette folk. Det er også rigtig vigtigt at vise interesse for det, virksomheden laver. 

04. April 2016