Portræt af Niklas Stenbye

Campus-elev vinder ’DM i retorik’

Campus-elev vinder ’DM i retorik’

Niklas Stenbye, der går i 3.g på STX på Campus Bornholm, er den dygtigste gymnasieelev i landet til at holde tale. I hvert fald har han netop vundet Retoriklærerforeningens og Danske Talers årlige ’DM i retorik’, hvor gymnasieelever fra hele landet dyster om at skrive og holde den mest overbevisende lejlighedstale.

Ligesom de øvrige deltagende i konkurrencen har Niklas Stenbye haft faget retorik – læren om at kommunikere godt, hensigtsmæssigt og overbevisende - som valgfag. På Campus Bornholm har Niklas Stenbye haft lektor Charlotte Backhausen som underviser i faget.

I årets konkurrence lød udfordringen: Skriv og hold en tale til den danske befolkning, der italesætter dit håb for fremtiden – og først og fremmest det kommende år. Talen afleveres både på skrift og som video.

 

Hadsk debat 

Niklas Stenbye valgte at fokusere på sit håb om at styrke den demokratiske samtale på de sociale medier, hvor tonen er blevet så brutal, at mange unge ikke tør give deres mening til kende af frygt for at blive svinet til.

”Debatten bliver hadsk. Debatten bliver personlig og pludselig bliver debatten til et sted, hvor man helst ikke bør gå hen, fordi man skal passe på sig selv på trods af, at man måske har nogle holdninger, som man står ved. Hvad er det lige der sker?”, spørger han bl.a. i sin tale, som han afslutter med ordene:

”Debatten bør ikke, skal ikke, og må aldrig kun være for de stærke. Debatten bør være for alle!”.

Dommerpanelet skriver i sin bedømmelse den bornholmske gymnasieelevs tale: ”Niklas anvender i sin tale en klar argumentation med velvalgte retoriske virkemidler og brug af rygdækning. Han forholder sig nuanceret til sit emne. Hans adkomst styrkes af hans personlige anekdoter”.

"Som ung handler meget om at skabe en identitet. Jeg selv fandt min ved at udfordre status quo. Ved at prøve nogle holdninger af. Ved at deltage i debatten. Ved at råbe højt og råbe politikerne op. Og til sidst gik jeg selv ind i politik. Jeg fortsatte med at råbe højt"

- Uddrag fra vindertalen

 

> Læs hele Niklas' tale her

 

Niklas Stenbye er naturligvis stolt og glad for sejren, som han er sikker på vil pynte på hans CV.

”Undervisningen i retorik har lært mig rigtig meget: Hvordan man står frem som taler, hvordan man styrer sin vejrtrækning, hvordan man tilpasser sin tale til sit publikum, hvordan man bygger sin argumentation op. Og en hel masse andre ting. I konkurrencen forsøgte jeg at koge det hele sammen til en tale på fem minutter. Og det lykkedes jo så meget godt”, siger han.

 

Også begejstring for HF-elevs bidrag

Også konkurrence-bidraget fra en anden Campus Bornholm-elev, HF-eleven Felix Dybsted Olsen, bliver fremhævet af dommerpanelet, der udtrykker begejstring for hans tale”. Felix Dybsted Olsen har også haft Charlotte Backhausen som retorikunderviser. Hun er pt. på studietur i udlandet, men skriver i en hurtig mail om sine to elevers præstationer: ”Det er så flot”.

 

FAKTA OM KONKURRENCEN

Bag konkurrencen står Retoriklærerforeningen, der er det officielle forum for retoriklærere i de gymnasiale uddannelser, og talesamlingen Danske Taler. 

Alle gymnasieelever, der enten har eller har haft retorik som valgfag, kan deltage ved at aflevere sin tale både på skrift og som video til sin retoriklærer, som indsender til konkurrencen, hvor et dommerpanel udvælger de bedste og kårer vinderen.