Pawel Wisniewski, HHX-elev i 1.b på Campus Bornholm, har regnet sig helt frem til vinderseminaret i den landsdækkende og prestigefyldte matematikkonkurrence, ’Georg Mohr-Konkurrencen’.
Det er en præstation af høj karat – ikke mindst set i lyset af, at der var mellem 15.000 og 20.000 gymnasieelever og enkelte grundskoleelever, der deltog i 1. runde af konkurrencen i november. Af dem gik 798 elever videre til 2. runde i januar, hvor der blev kåret i alt 48 vindere – og blandt dem var altså den bornholmske gymnasieelev.
De 48 vindere mødes søndag 26. februar til Georg Mohr-Konkurrencens vinderseminar på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter i Sorø.
Meget højt niveau
På seminaret, der løber til onsdag 1. marts, skal Pawel sammen med de 47 øvrige vindere og 27 såkaldte ’wild cards’ gennem et tætpakket program, der bl.a. omfatter fagligt og socialt samvær omkring foredrag og opgaveløsning samt præmieoverrækkelse.
”Programmet ser bestemt ikke kedeligt ud. Der er 2-3 foredrag om dagen og vi skal gennemgå det materiale og de opgaver, vi har fået på forhånd. Det faglige niveau er meget højt – noget højere end i 1.g, hvor alle i klassen jo skal kunne følge med i undervisningen”, siger Pawel, der kom til Bornholm fra Polen med sin familie for knap 3 år siden.
Kvalifikation til internationale konkurrencer
Deltagerne på vinderseminaret kan desuden kvalificere sig til en stribe internationale matematikkonkurrencer:
- Nordiske Matematik-konkurrence i marts
- Den Internationale Matematik-olympiade, som afholdes i Chiba i Japan i juli.
- Holdkonkurrencen Baltic Way, som afholdes i Tyskland i november.
Pawel giver ikke sig selv de bedste odds for at gå videre til de internationale konkurrencer. Men han giver heller ikke fortabt på forhånd:
”Det ville være så sejt at komme med. Men det kommer meget an på, hvilke matematiske discipliner der er mest fokus på. Hvis det bliver inden for de områder, hvor jeg er stærk, så har jeg måske en chance, men hvis det fx bliver geometri… så er det ikke så godt”, siger han.
Fokus tilbage til matematikken
Det bør i øvrigt bemærkes, at Pawel er én af ganske få 1.g’ere blandt de 48 vindere - svarende til 0,24-0,32 procent af de oprindelige deltagere. Og gymnasieeleven er ikke uvant med at være langt over gennemsnitligt matematik-begavet.
”For at sige det som det er, så har jeg aldrig kendt nogen på min egen alder, der var bedre til matematik end mig. I Polen deltog jeg som 13-14-årig i et særligt undervisningsforløb, hvor de fleste andre gik i gymnasiet. Da vi så kom til Bornholm, var det jo i den første tid sprogundervisningen, der var 1. prioritet. Nu har jeg lært dansk så godt, at jeg igen kan fokusere på matematikken”, siger han og tilføjer:
”Så hvis jeg stiller op i Georg Mohr igen i 2.g, kan jeg forberede mig endnu bedre”.