De gik i 3.u sammen og blev studenter fra Campus Bornholm i 2010. Nu optræder de begge på ny liste med 100 af de dygtigste unge erhvervstalenter i Danmark.
Andreas Søgaards arbejdsliv er delt i to. Den ene del baserer sig på en forskerbevilling fra EU’s hyper-prestigefyldte MSCA-fond og drejer sig om søgen efter spøgelsespartikler fra rummet på Sydpolen. Den anden del foregår i virksomheden Halfspace, hvor han som chefforsker leder et team af knivskarpe hoveder, der bl.a. assisterer nogle af landets største virksomheder med avanceret kunstig intelligens.
Emilie Lundbye Dalsgaard er senior data scientist og hovedudvikler på PFA Pensions rådgivningsmotor, der skal forfine og optimere rådgivningen af selskabets 1,3 millioner kunder. Motoren benytter avancerede algoritmer og tager udgangspunkt i den enkelte kundes unikke data og situation. Hun beskrives i Berlingske som et ’fagligt fyrtårn’ i pensionsgiganten og som et aktivt og lysende forbillede som mentor for yngre kollegaer og kvinder, der arbejder med videnskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik.
To temmelig forskellige profiler og karrierer. Men med et par ret iøjnefaldende ligheder:
For det første var de begge blandt de udvalgte, da avisen Berlingske for nylig offentliggjorde sin liste med 100 af erhvervslivets dygtigste unge talenter, ’Talent 100’-listen.
For det andet gik de begge i den 3.u-klasse på STX i Søborgstræde, som dimitterede i 2010.
Huskes tydeligt af tidligere lærer
Underviser Leif Olsen havde 3.u i engelsk og erindrer tydeligt både Andreas Søgaard og Emilie Lundbye Dalsgaard.
”Det er nok ikke så overraskende, at de begge gjorde sig bemærket som enormt dygtige og fagligt stærke. Men jeg husker dem også som to elever, der på det sociale plan havde meget at byde på. De udviste rummelighed og hjælpsomhed over for de klassekammerater, der ikke havde lige så let ved det faglige. Og de egenskaber er i mine øjne også værd at fremhæve”, siger han.
"De udviste rummelighed og hjælpsomhed over for de klassekammerater, der ikke havde lige så let ved det faglige. Og de egenskaber er i mine øjne også værd at fremhæve"
3.u's engelsklærer, Leif Olsen
Emilie Lundbye Dalsgaard fortæller, at hun egentlig ikke blev overrasket, da hun opdagede, at hun ikke var den eneste tidligere 3.u’er på årets ’Talent 100’.
”Jeg havde selvfølgelig ikke direkte forventet, at Andreas’ navn ville stå der sammen med mit. Men jeg husker ham jo som enormt intelligent og dygtig, så det burde jeg nok have gjort”, siger hun og tilføjer, at de to efterfølgende har været i kontakt og har joket med den markante overrepræsentation af elever fra 3.u årgang 2010 på talentlisten.
Emilie Lundbye Dalsgaard, der er uddannet i matematisk modellering på DTU, beskriver, at gymnasietiden havde stor betydning for hendes videre uddannelses- og karriereforløb.
”Jeg havde nogle lærere, der virkelig formåede at vække min nysgerrighed for og fascination for matematikken og fysikken. Det interesserede mig også i grundskolen, men det var i gymnasiet jeg fik øjnene op for, hvor vanvittigt spændende det er at anvende matematikken til at til løse nogle praktiske udfordringer”, siger hun.
”Men jeg satte – og sætter – også stor pris på den almene dannelse, man får gennem de humanistiske fag på gymnasiet. Det kan godt være, at jeg anvender matematikken som mit primære værktøj, men hvis jeg skal kunne anvende det optimalt, er jeg nødt til også at have en grundlæggende forståelse for verden omkring mig”.
Det er 18. gang, at Berlingske offentliggør ’Talent 100’-listen. Avisen beskriver personerne på listen med følgende ord: ”Unge, der kan noget helt særligt. Dem, der flytter det samfund, vi kender, og som bygger fremtidens samfund. De unge, der tør, og de unge, der vil”.
Emilie Lundbye Dalsgaard har været ved PFA Pension siden 2017. Koncerndirektør i PFA Pension, Mads Kaagaard, giver hende i Berlinske disse ord med på vejen: "Emilie leder med sit arbejde an i et paradigmeskift inden for pensions- og forsikringsbranchen, hvor hun viser, at kunstig intelligens kan bruges til at mindske kompleksiteten til gavn for kunderne". (PR-foto)
Fakta om ’Talent 100’
Kun personer under 36 år kan komme i betragtning.
I avisens udvælgelsen af de 100 talenter er der især lagt vægt på faglige forudsætninger og konkrete resultater samt anbefalinger fra nærmeste chef eller en tidligere chef.
De 100 talenter arbejder i vidt forskellige brancher, men er indstillet i ni kategorier: det offentlige, forretningsudvikling, iværksættere, kommunikation og public affairs, ledere, rådgivere, salg og marketing, specialister samt økonomi og finans.